Echte mannenMannenzakenTips

Laptop kopen: kies je voor nieuw, tweedehands of refurbished?

Toe aan een nieuwe laptop? Omdat je oude laptop wellicht zo verouderd is dat deze niet meer goed werkt? Of omdat je oude geheel kapot is gegaan? Dan wordt het hoog tijd om de verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten. Grofweg gezien heb je drie verschillende keuzes: een nieuwe-, refurbished- of tweedehands laptop kopen. Wat de beste keuze is? Dat is vooral afhankelijk van jouw eigen persoonlijke wensen en uiteraard jouw financiële situatie. Om je toch een beetje op weg te helpen, zetten we de voor- en nadelen van iedere optie kort op een rijtje.

Nieuwe laptop kopen

De meeste mensen kijken eerst naar nieuwe laptops voordat ze ook andere opties meenemen in hun overweging. Dat is ook niet zo vreemd, want een nieuw apparaat geeft nou eenmaal meer zekerheid. Doorgaans ontvang je jaren garantie, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het apparaat al na een jaar stuk zal gaan. En zelfs al gebeurt dit, dan kan dit meestal ook gewoon weer kosteloos gerepareerd worden. Zo weet je zeker dat het goed zit met de kwaliteit en de levensduur van de laptop. Daarnaast staat de techniek niet stil. Daardoor worden de laptops technisch gezien ieder jaar beter. Ook de laptops die vroeger zeer kwalitatief waren, worden nu tegen veel lagere prijzen verkocht omdat er weer betere modellen verkrijgbaar zijn. Wanneer je goed research doet, kan je hier dan ook zeker je voordeel mee doen.

Toch heeft het kopen van een nieuwe laptop ook nadelen en dat ligt hem vooral bij het financiële aspect. Een nieuwe laptop vraagt namelijk nog wel wat van je financiële reserves. Toch zijn nieuwe laptops in werkelijk alle prijscategorieën verkrijgbaar. Hierdoor kan je het zo duur maken als je zelf wil. Wanneer je echter een kwalitatieve en snelle laptop wil, dan ben je toch al snel tussen de vijfhonderd en duizend euro kwijt.

Tweedehands laptop

Als je financieel krap zit en toch een laptop moet kopen, dan zit er maar één ding op: naar tweedehands exemplaren kijken. Het grootste voordeel van een tweedehands laptop is natuurlijk de prijs. Vaak betaal je maar maximaal één derde van de officiële aankoopprijs. Zo bespaar je eenvoudig veel geld. Daarnaast is het aanbod van tweedehands laptops online ontzettend groot.

Een groot nadeel van tweedehands laptops kopen, is dat je bij een particuliere aanbieder garantie tot de deur hebt. Je moet hem of haar op het woord geloven dat de laptop nog in goede conditie is. Hierdoor kunnen er dus ook gemakkelijk miskopen worden gedaan. Daarnaast heb je ook geen garantie. Dus wanneer de laptop na enkele maanden toch stukgaat, dan ben je al gauw veel geld kwijt om het te laten repareren of alsnog een nieuwe laptop te kopen. Het is daarom belangrijk om bij je aankoop realistisch te blijven. Lijkt een bepaalde prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook zo.

Refurbished laptops

En dan komen we nog aan bij de laatste optie: het kopen van refurbished laptops. Refurbished apparaten zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat is zeker niet zonder reden. Dit zijn tweedehands apparaten die vervolgens technisch gezien weer als nieuw worden gemaakt door een fabrikant. Vervolgens verkoopt deze ze weer tegen lagere prijzen door en ontvang je zelfs garantie op je aankoop.

Wanneer je het op de juiste manier aanpakt, kunnen refurbished laptops een enorme besparing opleveren. Bedenk echter wel goed dat zeer oude kwalitatieve modellen tegenwoordig wellicht ook nieuw tegen een lage prijs worden aangeboden. Bekijk daarom altijd eerst voor hoeveel geld dezelfde laptop ook in het nieuw wordt verkocht. Leveranciers van refurbished apparaten gaan namelijk uit van de officiële verkoopprijs. Bij relatief nieuwe modellen ben je dus vrijwel altijd goedkoper uit, maar dat is bij de wat oudere modellen lang niet altijd het geval.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord