Echte mannenMannenzaken

Lang haar mannen, meer voor de hand liggend
dan je misschien zou denken

Al duizenden jaren houden wij mensen er een gewoonte op na om verschillende haarstijlen te hanteren. Al in de prehistorie, na de uitvinding van het mes, hadden de eerste mensen al de mogelijkheid om hun haar in verschillende lengtes te snijden. Later kwamen de Romeinen, die beschikken over de schaar. Deze gebruikten ze dan ook veelvuldig. Lang haar mannen vonden zij maar barbaars, vandaar dat veruit de meeste Romeinse mannen een geknipte coupe hadden. In de middeleeuwen werd het voor monniken zelfs hip om gedeeltelijk kaal te zijn, lang haar mannen was toen ook meer iets voor de onderklasse. Door de tand des tijds is kort haar bij mannen de norm geworden, tot ver in de twintigste eeuw. Lang haar mannen werd als onbeschaafd gezien. Tot de jaren ’60, toen er een culturele revolutie losbrak in heel de Westerse wereld. Lang haar werd steeds populairder: je liet zien als man dat je losgebroken was van de saaie standaard die eeuwenlang overheerst had. Na deze hippieperiode schommelde lang haar mannen sterk in populariteit. De ene keer was het in de mode, de andere keer wat minder. Rond 2010 was lang haar mannen razend populair, toen nam de hype weer wat af. Maar nu, anno 2022 is lang haar mannen weer helemaal in!

Van ‘man bun’ tot golvende lokken: haar trends zijn afhankelijk van tijd en plaats

Het is altijd goed om je te realiseren dat lang haar er in heel veel verschillende vormen komt, en dus ook op verschillende terreinen heel populair kan zijn of juist helemaal niet. Denk bijvoorbeeld aan de ‘hipster bun’. Dat is een knotje dat veel werd en wordt gedragen door zogenaamde ‘hipsters’. Iedereen kent ze wel: de mannen met bril, baard, telefoon in de hand, selfies maken, en dus ook met een knot in hun haren. De hipster is een waar archetype geworden van deze moderne tijd. Echter zijn er ook hele andere culturele invullingen aan lang haar mannen, zelfs ook specifiek aan het knotje. Het hangt maar net af van de omgeving waar je je in begeeft, welke opvatting er over lang haar mannen heerst. Lang golvend haar bij mannen bijvoorbeeld, is de laatste tijd ook weer een comeback aan het maken, nadat het in 2012 aan populariteit had ingeleverd. Dit is vooral te danken aan films waarin mannelijke acteurs ook steeds meer lang haar dragen. Je ziet altijd dat deze hypes beginnen in de meest hippe culturele sectoren, waarna de nieuwe gewoontes worden overgenomen door de rest van de samenleving. En net als iedereen eraan gewend is, komt er wat anders in de mode. Dat is hoe het gaat en hoe het altijd zal blijven gaan. 

Lang haar mannen: waar moet je op letten?

Goed, je hebt dus besloten om lang haar te nemen als man. Lang haar mannen is namelijk na de Coronatijd weer helemaal in. Maar als je voor deze optie gaat, dan is het belangrijk om te beseffen dat lang haar niet voor iedere man is weggelegd. Je moet onder andere verschillende factoren die van belang kunnen zijn, overwegen. Om te beginnen: je hoofdhaar. Lang haar mannen is niet weggelegd voor kerels die ontzettend dun haar hebben dat moeilijk te verzorgen is en dat lastig uitgroeit. Als dit op jou van toepassing is, dan kan het zo zijn dat je lange haar er erg onverzorgd uit gaat zien. In dit geval is het beter om lang haar aan andere mannen over te laten. Een tweede element is de vorm van je gezicht. Lang haar mannen is geen goed idee als je een heel smal gezicht hebt bijvoorbeeld. Het kan ervoor zorgen dat de smalheid van je gezicht nog eens extra benadrukt wordt, en daar wordt je uiterlijk en uitstraling niet veel mannelijker van uiteindelijk. 

Onderhouden en verzorgen 

Lang haar mannen: hoe kom je daar? Want het is niet zo dat je van de ene op de andere dag ineens een bos vol met haren hebt. Daar gaat tijd overheen. Betekent dat dat je gewoon maar niet naar de kapper moet gaan en gewoon moet wachten totdat je haar de gewenste lengte heeft? Absoluut niet! Ook als je gaat voor een kapsel waarbij je haar lang is, moet je naar de kapper blijven gaan. Lang haar mannen vereist namelijk dat je een gecontroleerde en verzorgde uitgroei realiseert van je hoofdhaar. De kapper kan bijvoorbeeld laagjes knippen als jouw type haar en/of kapsel dat vereist. Ook kan hij ervoor zorgen dat, ook al ben je bezig met een lange uitgroei, je haar een mooi model blijft houden. Dat betekent niet gelijk dat de schaar erin gaat, maar wel dat er hier en daar wat gecorrigeerd wordt!

admin
the authoradmin

Geef een antwoord