Tips

Hoe je ook vanuit huis efficiënte vergaderingen kunt houden

Thuiswerken is door de jaren heen steeds meer de norm geworden. Dit was al duidelijk een opkomende trend, maar is door de pandemie nog eens in stroomversnelling gekomen. De pandemie is gelukkig een paar jaar terug al ten einde gelopen, maar dat neemt niet weg dat thuiswerken nog steeds dagelijkse kost is voor veel mensen. Ook doordat het aantal zelfstandigen de afgelopen jaren flink is gestegen. Daardoor neemt ook de noodzaak van een fijne thuiswerkplek toe. Niet alleen om te werken, maar ook om te vergaderen en andere belangrijke zakelijke gesprekken te voeren. 


Toch levert dit soms ook problemen op. Want hoe zorg je ervoor dat je ook op afstand effectief kunt vergaderen? Als dit steeds vaker binnen jouw bedrijf wordt gedaan of als je deze vergaderingen als zelfstandige zelf moet organiseren (bijvoorbeeld met klanten of zakenrelaties), dan is het belangrijk dat je werkplek en woning hierop is ingericht. Maar waar denk je dan aan? Hoe kan je ook vanuit je eigen woning een efficiënte vergadering houden? Hieronder zetten we enkele nuttige tips op een rij.

Een fijne vergaderplek 


Allereerst is het belangrijk om over een fijne vergaderplek te beschikken. Ook in huis. Dit kan een thuiskantoor zijn, maar ook een plekje dat je in een bestaande ruimte hebt gecreëerd. Het is hierbij in elk geval van belang dat je comfortabel gedurende een langere periode kunt zitten. Je zou eventueel een vergaderstoel in huis kunnen zetten. Daarnaast moet deze plek ook van alle gemakken zijn voorzien. 

Bedenk dus goed wat je tijdens een vergadering binnen handbereik moet hebben liggen. Denk in elk geval aan een stopcontact om je laptop op aan te sluiten. Zo voorkom je dat je laptop halverwege de vergadering uitvalt en je deze plotseling moet staken. Daarnaast is een fijn bureau of een ander tafeltje ook handig om je laptop op te laten rusten. 

Wanneer je een vergadering vanuit huis organiseert, dan is het ook wel zo prettig als je de genodigden kunt zien en dat zij jouw gezicht ook kunnen zien. Daarom wordt dit meestal middels videobellen gedaan. Bekijk daarom ook goed of dit via je huidige laptop mogelijk is of dat dit telefonisch of op een andere manier moet worden gedaan. Sommige mensen schaffen hier ook een aparte camera voor aan. Deze kan op hun laptop worden aangesloten. Hierdoor genieten ze van betere beeldkwaliteit, wat de vergadering weer ten goede komt. 

Maak afspraken met de rest van het gezin 


Thuiswerken biedt veel voordelen. Toch kleven er ook nadelen aan. Zo is het bijvoorbeeld erg lastig om geconcentreerd te werken als er ondertussen meer mensen in huis aanwezig zijn. Zorg er daarom voor dat je met de rest van het gezin goede afspraken maakt. Maak dit ook duidelijk door bijvoorbeeld een kaartje met ‘niet storen’ op de deur te hangen tijdens belangrijke gesprekken. Op die manier is voor iedereen duidelijk wanneer ze wel of juist niet mogen aankloppen. 

admin
the authoradmin

Geef een antwoord