Tips

Zo verzorg je je stoppelbaard

De stoppelbaard, we kennen hem allemaal wel, is een baard waarvan de haren slechts een paar millimeter lang zijn. Deze baard wordt daarom ook wel de drie dagen-baard genoemd. Tegenwoordig is een glad gezicht voor mannen lang niet meer een vereiste. Sterker nog, vandaag de dag zijn juist verschillende soorten gezichtsbeharing erg in trek, waaronder de stoppelbaard. Met een stoppelbaard kun je gezichtsvormen anders doen lijken, bijvoorbeeld door bij een vierkant gezicht de jukbeenderen te accentueren. De stoppelbaard zorgt voor een stoere look, maar je moet deze wel goed onderhouden. In dit artikel lees je daarom meer over het trimmen en onderhouden van je stoppelbaard om zo een baard te creëren die bij je past. 

Past een stoppelbaardje mij?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of een stoppelbaardje bij jou past. Gelukkig past een goed verzorgde stoppelbaard bij zo goed als iedereen. Een stoppelbaard is een snelle, makkelijke baardstijl die goed te onderhouden is. Een stoppelbaard past bij iedere gezichtsvorm en is daarnaast specifiek goed geschikt voor mannen met een ronde of driehoekige gezichtsvorm. Dit komt omdat een stoppelbaard je gezicht niet extra breed maakt. Verder is een stoppelbaard erg geschikt wanneer je een gevoelige huid hebt die slecht reageert op scheren. Ook als je er wat ouder uit wilt zien of wanneer een baard op het werk niet toegestaan is, is een stoppelbaard erg geschikt. Wanneer je echter de dagelijkse onderhoud niet ziet zitten of wanneer je baardgroei onvoldoende is, kan een stoppelbaardje minder geschikt zijn. 

De ideale lengte van een stoppelbaard

De ideale lengte van de stoppelbaard is per persoon verschillend. Omdat baardharen bij iedere man anders groeien, kan ook de stoppelbaard per man verschillen. De ideale lengte van de stoppelbaard is afhankelijk van de soort baardgroei. Bij een lichte baardgroei kan het voorkomen dat de ‘’baard dichtheid’’ niet zo hoog is. Om voor een mooie dichte stoppelbaard te zorgen, is het aan te raden de baardharen wat langer te laten groeien. Het beste kies je voor een baardlengte van 2 tot 4 millimeter. Bij zware baardgroei wordt je gezicht al bij kortere lengte goed gedekt door de baard. Daarom is een lengte van 1 tot 2 millimeter al voldoende. 

Stoppelbaardje trimmen

De eerste keer dat je je stoppelbaardje wilt trimmen laat je de baardharen iets verder groeien dan de gewenste lengte. Als de stoppels lang genoeg zijn, scheer je deze met een baardtrimmer af tot de gewenste lengte. Na het trimmen van de baard ga je door met een apparaat met een minischeerhoofd. Hiermee breng je een stukje onder de kaaklijn een lijn onder je kin aan. Onder deze lijn werk je de hals met een roterend scheerapparaat bij. Zorg ervoor dat je een vervagend effect creëert in plaats van strakke lijnen. Met het minischeerhoofd scheer je het deel van de stoppelbaard onder de jukbeenderen. Hiermee breng je een ovale vorm aan. Een alternatief is om een rechte diagonaal vanaf de onderkant van de bakkebaarden tot aan de rand van de snor te trekken. 

Tips om je stoppelbaard te trimmen

Om te beginnen is het goed om van tevoren het gewenste model van de baard te bepalen. Deze look kun je dan tijdens het trimmen creëren. Voor een mooi resultaat trim je het haar in je nek en op je wangen korter dan de rest van je stoppelbaardje. Probeer er verder voor te zorgen dat je stoppelbaard symmetrisch is: Controleer of beide kanten van je gezicht gelijk zijn en of het baardhaar overal even lang is. Hydrateer verder voor het trimmen je gezicht en baardharen. Dit kun je doen door je gezicht met warm water te wassen. Smeer vervolgens je gezicht in met scheerschuim en scheergel om huidirritatie en wondjes te voorkomen. Zorg er verder voor dat je tijdens het trimmen het scheerapparaat niet te hard op de huid duwt. Gebruik tot slot na het trimmen een aftershave om je huid goed te verzorgen. 

Onderhouden van je stoppelbaard

Naast het bijhouden van je stoppelbaardje is ook het onderhouden van de stoppelbaardje van belang. Het is niet nodig om de baard iedere dag opnieuw te trimmen, maar enkele keren per week is zeker wel aan te raden. Houd er rekening mee dat je de stoppelbaard ongeveer drie keer per week moet trimmen. Met een speciale stoppelbaardtrimmer kun je je stoppelbaardje goed onderhouden en de randjes netjes bijwerken. Daarnaast is het gebruik van verzorgingsproducten ook belangrijk. Naast aftershave direct na het scheren is het dan ook aan te raden om dagelijks gebruik te maken van een voedende gezichtscrème. Tot slot kun je om jeuk en huidirritatie te voorkomen gebruik maken van een baardolie.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord