Mannenzaken

Wat kun je doen wanneer je regenpijp verstopt is?

Het kan een keer gebeuren dat je regenpijp verstopt raakt. Is dat het geval, dan merk je al snel dat het regenwater dat zich op je dak of in je goot verzamelt niet meer kan wegstromen naar het riool. Het water kan daardoor op zoek gaan naar een andere weg, waardoor er vocht in de muren kan trekken of een lekkage kan ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Lekkages kunnen vervelende gevolgen hebben, zoals een plaag van rioolvliegjes of waterschade. Laat een verstopping dus zo snel mogelijk verhelpen door een ontstoppingsbedrijf. In dit artikel vertellen we je meer over wat je kunt doen om een verstopping te voorkomen of oplossen.

Hoe ontstaat zo’n verstopping?

Een regenpijp kan snel verstopt raken. Door weer en wind kan er veel vuil op het dak belanden, zoals gevallen bladeren. Die spoelen met het regenwater mee het gootje in, waar ze zich kunnen ophopen. Komen ze vervolgens in de regenpijp terecht, dan kunnen ze daar blijven haken en een verstopping veroorzaken. Zo’n verstopping kan zich soms vanzelf verhelpen door de druk van het regenwater, maar wanneer zich er eenmaal een goede prop bladeren of vuil in heeft genesteld, komt er nauwelijks water meer doorheen. Merk je dat het water op het dak of in de goot blijft staan? Dan weet je dat het tijd is om een professional in te schakelen.

Kun je een regenpijp zelf ontstoppen?

Vaak is je eerste gedachte om je regenpijp zelf te ontstoppen. Toch is dat vaak geen verstandig idee. Door je eigen regenpijp te ontstoppen, kun je onbedoeld schade veroorzaken, omdat je niet de juiste hulpmiddelen en kennis in huis hebt. Daarom doe je er goed aan om een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Die kunnen je niet alleen helpen bij een verstopte regenpijp, maar ook bijvoorbeeld wanneer je riool verstopt is. Zij kunnen een verstopping vaak al binnen een half uur verhelpen. Een regenpijp ontstoppen wordt vaak gedaan door de leiding grondig door te spoelen met speciale apparatuur. Is de verstopping ernstig, dan kan er freesapparatuur worden gebruikt, of gebruikt de monteur een speciale hogedrukspuit.

Een verstopping in de regenpijp voorkomen

Natuurlijk wil je een verstopping liever voorkomen dan verhelpen. Dat kun je doen door je goot of platte dak regelmatig schoon te maken, vooral wanneer het herfst is en de bladeren van de bomen waaien. Op die manier krijgen bladeren geen kans om in de regenpijp te belanden. Dat zorgt ervoor dat je je regenpijp schoon houdt, en vrij van verstoppingen. Je kunt een verstopping niet altijd voorkomen, maar gelukkig wel altijd op te lossen. Heb je dus een verstopte regenpijp, of een verstopping elders in huis? Dan kun je een ontstoppingsbedrijf inschakelen.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord