Tips

Waar komen houtkachels vandaan?

Midden februari stond er op veel plekken in Nederland nog even een flinke, frisse wind. Dat bewijst alleen maar dat hoe dichtbij de lente ook lijkt, we soms even niet aan kou kunnen ontkomen. En wat is er op een kille, eind-winterse dag nou gezelliger dan het knisperende vuur van een houtkachel? Dat is waar we het in dit artikel over hebben: houtkachels. Hoe zijn ze ontstaan? Wat zijn de regels? En waar kun je ze vandaag de dag het beste kopen?

De geschiedenis van houtkachels

Het is erg moeilijk om de geschiedenis van houtkachels helemaal uit te pluizen, want de eerste mensen in de oudheid gebruikten al houtvuren om zich te verwarmen. Vanaf de Renaissance (waar figuren zoals Leonardo da Vinci de eerste gesloten haarden ontwierpen) tot de 18e eeuw (met de introductie van gietijzeren fornuizen door innovators zoals Benjamin Franklin) hebben houtgestookte fornuizen zich ontwikkeld. In de 19e eeuw zagen we de opkomst van moderne fornuizen en warme luchtcirculatiesystemen dankzij bijdragen van personen als Andrew Carnegie, die de populariteit van deze verwarmingssystemen in Amerika hielp vergroten. Vandaag de dag blijven houtfornuizen en houtkachels geliefd om hun energie-efficiëntie en het vermogen om een behaaglijke warmte te bieden. Veel mensen geven ook de voorkeur aan de traditionele uitstraling en charme boven high-tech alternatieven.

Wat zijn de regels voor houthaarden?

Er ging een tijdje het gerucht rond dat hout stoken in Nederland verboden zou worden. Gelukkig is dat niet waar. Wel kan een gemeente of provincie ervoor kiezen een programma te maken voor het stoken van hout. Zo’n programma is bedoeld voor onder andere:

  • Het informeren van inwoners over de gevolgen van luchtvervuiling en de potentiële overlast door houtstook (educatie);
  • Het opzetten van een toegankelijk meldpunt voor klachten over overlast, met een voorbereide aanpak voor het reageren op deze meldingen;
  • Het bieden van professionele bemiddeling bij situaties waar overlast wordt ervaren;
  • Het bevorderen van het gebruik van schonere alternatieven door middel van educatie en financiële stimuleringsmaatregelen;
  • Het aanmoedigen van de vervanging van de meest vervuilende oude kachels door middel van financiële stimulansen;
  • Het organiseren van collectieve schoorsteenveegacties in wijken om de uitstoot te verminderen.

Waar kun je houtkachels nu het beste kopen?

Van oudsher maakten mensen zelf vuur, terwijl in de middeleeuwen de haard vaak een vaste plek binnen een gebouw had. Tegenwoordig is het mogelijk om een houtkachel los te kopen of deze later in een woning te laten installeren. Bij Mannenhint bevelen we voor deze doeleinden Krul Alltech – een hoogwaardige kachelwinkel – aan. Krul Alltech is de uitgelezen bestemming voor wie op zoek is naar een hout-, gas- of pelletkachel in Noord-Holland. Wil je meer weten over houtkachels? Bezoek dan de website van Krul Alltech.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord