MannenzakenSportTips

Een potje poolen? De verschillende spelvormen uitgelegd

De cafés mogen hun deuren weer openen en dat is goed nieuws voor iedereen die daar met z’n vrienden graag een borrel drinkt. Ook als je graag naar het café gaat om het biljartspel te spelen, kun je je hart weer ophalen. Er gaat immers niets boven een potje van acquit gaan onder het genot van een biertje en een bitterbal. Behoor jij tot de categorie geluksvogels die thuis een ruimte over heeft om daar een biljartkamer in te richten en ben je op zoek naar de juiste benodigdheden? Dan is het de moeite waard om nog even verder te lezen, want in dit artikel belichten we een van de meest populaire spelvormen van biljart. Poolbiljart wordt gespeeld op een ander soort tafel met een pocket (netje) in iedere hoek en pockets in het midden van de twee lange zijden. Je kunt verschillende soorten pool spelen, zoals 8-Ball, 9-Ball, pooker en straight pool. 

Welke vormen van poolbiljart kun je spelen?

• 7-Ball;

• 8-Ball;

• 9-Ball;

• 10-Ball;

• Pooker;

• One pocket;

• Straight pool;

• Lottery pool;

• Colorplay.

Graag gespeelde spelvormen

Pool is een biljartvorm die veel als vrijetijdsbesteding wordt gespeeld. Daarnaast wordt de van origine Amerikaanse sport ook vaak in competitie- en toernooiverband gespeeld. Bij poolbiljart speel je met vijftien poolballen waarbij de nummers 1 tot en met 7 de hele ballen zijn, die solids worden genoemd. De nummers 8 tot en met 15 zijn de halve ballen en staan bekend als stripes. Nummer 8 is de zwarte bal. Het doel van pool is om de poolballen in de pockets te schieten. Onder andere 10-Ball, 7-Ball en one pocket, zijn graag gespeelde spelvormen van pool. Colorplay en Lottery pool zijn spellen die met twee tot maximaal zeven spelers kunnen worden gespeeld. De belangrijkste spelvarianten van pool zijn straight pool, 8-Ball, 9-Ball en pooker, een spelvorm die een combinatie is van pool en snooker. Daarom zoomen we graag extra in op deze spelvormen.

In the pocket

Bij 8-Ball speelt iedere speler één ballenreeks, of de nummers 1 tot 7 vol gekleurde ballen of de nummers 9 tot 15, de gestreepte ballen. De speler moet van tevoren aankondigen in welke pocket hij gaat spelen, dit heet het call-shot. Degene die zijn reeks het eerste in de pockets heeft weggespeeld – en uiteindelijk de 8-Bal in de aangewezen pocket heeft gespeeld – heeft deze spelvorm van het poolbiljart gewonnen. 9-Ball wordt gespeeld met één witte en negen gekleurde ballen, die van 1 tot 9 zijn genummerd. Het doel van het spel is om de bal met nummer 9 te potten. Bij deze vorm van pool is het niet nodig om aan te geven welke ballen in welke pockets zullen worden gespeeld. De acquitstoot wordt vanuit het hoofdveld gespeeld en de ballen worden opgesteld in de vorm van een ruit met in het midden bal 9. De voorste bal met nummer 1 ligt op het voetpunt en de andere ballen kunnen naar wens worden geplaatst.

Een poolkamer inrichten

Ben je enthousiast en transformeer je jouw rommelkamer binnenkort tot poolcave? Benodigdheden van vooraanstaande merken voor vriendelijke prijzen, koop je snel en eenvoudig online bij een gespecialiseerde webshop. De basis voor je poolkamer leg je vanzelfsprekend met een pooltafel die verkrijgbaar is in verschillende afmetingen. Over het algemeen is de hoogte hetzelfde, namelijk zo’n tachtig centimeter. Een professionele pooltafel meet 253 x 142 centimeter of 282 x 155 centimeter. Er zijn ook kleinere pooltafels die je makkelijker thuis kunt plaatsen. Daarnaast heb je een goede keu nodig, zoals een McDermott, Renzline of Artemis biljartkeu. Je maakt het spel compleet met zestien poolballen – waaronder hele en halve ballen (solids en stripes), een zwarte bal en één speelbal – en een ballenplateau. Veel speelplezier!

admin
the authoradmin

Geef een antwoord